Prohledat tento blog

2023-05-28

ČCE povolila žehnání stejnopohlavním párům

AI připravila obrázky na téma:
Evangelický farář žehná
stejnopohlavnímu páru,
a to ve stylu Tizianově.
Komentář k rozhodnutí letošního (2023) zasedání 36. Synodu Českobratrské církve evangelické ze dne 27. 5. 2023.

Těžko čekat v době války za našimi humny, že půjde o nějakou mediální senzaci, ale na křesťanském rybníčku se vlny určitě vzedmou. To, co usnesla ČCE, se sice týká jen jí, a ještě velmi korektně, ale cokoliv jeden křesťan udělá, cokoliv usnese jedna církev, bude vnímáno jako maxima pro ostatní. Zkrátka a dobře, letošní zasedání 36. Synodu této církve povolilo 47 hlasy synodálů ze 60 svým duchovním žehnat stejnopohlavním párům.


V té církvi už diskuse o této problematice, tedy ne jen žehnání, ale vůbec o vztahu k lásce osob stejného pohlaví, probíhá zhruba od roku 2000. Tedy probíhá, vzhledem k tomu, jak je to doopravdy, by se ona diskuse mohla dát do uvozovek. V situaci, kdy na sebe dva tábory štěkají své pravdy, se o diskusi hovořit nedá, leda o pokleslém diskursu. Především tu oboustranně chybí vůle tu druhou stranu vnímat. Tím jsem se zabýval v jiných příspěvcích, takže jen připomenu, že ČCE už v minulosti vydala několik (3, ale možná i více) dokumentů, které vstřícnost vůči stejnopohlavním párům vyjadřovaly. Fakticky však část (a ne malá) členů této církve, včetně duchovních, to brala jako úlet. Ještě nedávno prohlašoval jistý farář, že se to stalo jen díky jakési "pražské bublině", vahou autorit ETF UK, ale Morava je dnes sebevědomější, dnes už by to neprošlo. Tak, druhý důkaz, že už ani Morava není, co bývala ... Dalo se čekat, že to přešlapování na místě, kdy jeden sporný dokument střídal druhý, musí mít nějaké pokračování. Sporné jsou v tom smyslu, že vyjadřují stanovisko církve, se kterým se však významná část evangelíků neztotožnila.


Na přesné znění tohoto nového dokumentu si budeme muset počkat, až bude mezi ostatními zde. Mediální interpretace však dává tušit několik bodů:

  • Dokument nepřikazuje, ale povoluje,
  • zdůrazňuje, že duchovní nejsou nuceni, pokud se to jejich svědomí příčí, stejnopohlavním párům žehnat.
  • Nemluví o manželství!
  • Poprvé přiznává, že v této otázce nepanuje mezi evangelíky shoda.

Už nyní se na internetu objevují negativní až pobouřené reakce. Samozřejmě i ty pozitivní a nadšené. Pokud je na něm pro mě něco nového, je to právě poslední bod: konečně, i když váhavě, se zde říká, že ČCE nedospěla v této věci ke shodě. Tvrdí, že "diskuse stále probíhá".

Kdybych si měl představit skutečné řešení problému, pak by bylo třeba řešit celý problém jinak:

  1. Začít s redefinicí autority Bible a promyslet její postavení v životě křesťanů i křesťanstva.
  2. Začít spolu mluvit otevřeně o této i jiných sporných otázkách.
  3. Přiznat, že věřit neznamená mít odpovědi na všechny otázky, probudit zvědavost, učenlivost a skoncovat s paranoidním vnímáním tzv. "světa", který je vnímán jen nepřátelsky, jako zdroj útoků, pokušení a svodů od pravé víry.
  4. Ano, i ta "pravá víra" by zasloužila po dvou miléniích důkladnou revizi a údržbu.

Za těchto okolností lze nejnovější počin ČCE vnímat jako pokrok ve dvou bodech:

  1. jedněm umožňuje, co druhým nenutí,
  2. a konečně vyslovila potřebu na tématu pracovat, nepředstírat, že řešení existuje.

Moudré je to tedy v tom, že nechává otevřené věci být otevřenými. "Progresivnímu" křídlu to možná bude málo, s jistou ale můžeme očekávat nějakou reakci křídla konzervativního. I když ho nikdo nenutí dělat, co nechtějí, pro ně bude těžko stravitelný i sám fakt, že se to pod hlavičkou jejich církve vůbec smí. Od nynějška však ani jedna strana nebude moct předstírat, že jejich názor reprezentuje církev, neboť ta přiznala, že ho ještě nemá. ČCE lze popřát, aby to skutečně byl počátek nového myšlenkového posunu. Řešení to však není. Tím by muselo být hlubší zamyšlení se nad výše popsanými čtyřmi body.


Připomeňme jen, že i v jiných církvích podobné debaty probíhají, a to včetně té římskokatolické. Její biskupské synody v Německu a ve Vlámsku už si takové žehnání naplánovaly od roku 2026. Ale Vatikán to stále neskousnul, i papež František, vnímaný jako progresivní, tomu nakloněn úplně není.




Další odkazy:

  • Vše k tématu homosexualita na mém blogu.
  • Bude někdy církev učící se, místo poučující?
  • Nebýt homosexuálů ...
  • Kultura nevnímání.
  • Pastýřský list synodního seniora pro ty, jimž je zatěžko se s tímto rozhodnutím smířit ze 30. 5. 2023 - pdf. (zatím nedostupný on-line) Opět bohužel reakce příliš pastorační, která konzervativcům říká, že nejsou bráni vážně, potřebují jen pofoukat. Je pochopitelné, že zvolili jinou cestu, cestu petice (viz níže), která je také bláhová, ale pomáhá jim zachovat si sebeúctu.
  • Seznam zprávy.
  • Echo24.
  • iRozhlas.cz.
  • Vertikála 11. 6. 2023, Český rozhlas - Plus
  • Refrecher.
  • Parlamentní listy.
  • Proglas.
  • Martin Vaňáč v Getsemany.
  • Ivan Štampach v Deníku Referendum.
  • Petice výpomocného kazatele Pavla Rause proti usnesení 36. Synodu ČCE. Většina podpisů je z Těšínska, kde ČCE tolik členů ani nemá. Zjevně se v tom angažují členové jiné církve.
  • Reakce "sboru ČCE a. v." v Českém Těšíně, které své odmítnutí usnesení podtrhuje nesouhlasem obou místních kazatelů i tvrzením, že jsou největším sborem ČCE.  Rozhodnutí prý popřelo "boží slovo" a vyvolalo prý u homosexuálů falešnou představu, že jejich soužití Bůh schvaluje a žehná mu".
  • Pavel Pokorný, synodní senior ČCE, v pořadu Rozstřel 29. 6. 2023.
  • Rozhovor Jiřím Burešem, farářem ČCE v Boskovicích, o rozhodnutí 36. Synodu ČCE.
  • Vyjádření SR ČCE k usnesení synodu, námitkám proti němu i k petičním aktivitám. Obsahuje podrobnou historii formování těchto postojů v ČCE.
  • Vyjádření synodu Starokatolické církve k IÚ, občanským svazkům a církevnímu žehnání stejnopohlavním párům ze 7. 7. 2023.
  • Dokument, který se falešně vydává za Prohlášení církví v ČR k manželství ze 7. 7. 2023. Fakticky je podepsán různými, i emeritními, kazateli a funkcionáři různých církví bez kompetencí za ně jakákoliv prohlášení vydávat, je to jen soukromá iniciativa jednotlivců, což je zejména u těch z ČCE (Mojmír Blažek - Český Těšín, Štěpán Marosz - Hošťálková u Vsetína, Radek Hanák - Růžďka, a Mária Jenčová - Liptál) patrné. I když se to někteří snaží vidět smířlivě, je nesporné, že se dokument vydává za stanovisko církví a tak byl také prezentován médiím. Signatáři ČCE pocházejí ze stejného prostředí, jako výše uvedené petice a reakce sboru. Působí to na mě dojmem, že dokument je víc určen do církví, než veřejnosti: konzervativní křídlo ztrácí půdu pod nohama ve svých církvích, nemá odvahu na otevřenou polemiku, určitě nepřijme pozvání synodního seniora na pokec, ale bude hledat postranní cestičky, jimiž by se dostali ke kormidlu církve, tedy takovými prohlášeními, peticemi, protesty a podobně. Tedy mnou očekávaná (boční) reakce. Falešnost tohoto prohlášení rozebírají FB stránky Logosu. Nejenže sami signatáři porušili poněkud spornou vnitřní Směrnici o komunikaci, ale porušují ji i ti, kdo se k tomu z řad farářů ČCE vyjadřují! Reakce na Seznam.cz na tuto iniciativu z 11. 7. 2023. Otevřený dopis Miloše Rejchrta, faráře ČCE v.v. a mluvčího Charty 77 v letech 1980-1981 k prohlášení, Christnet 19. 7. 2023.
  • Nová verze výše zmíněného dokumentu, kde za ČCE přibyl podpis již dávno zesnulého faráře Blahoslava Šourka! Pro záchranu tradiční rodiny je třeba podniknout i okultismus. Po mém upozornění to opravili na Michala Šourka. 😃
  • Naopak petice Seniorátního odboru mládeže Moravskoslezského seniorátu na podporu tohoto usnesení.
  • Tomáš Petráček, Mnoho povyku pro nic, Christnet 3. 8. 2023.
  • Christnet: Anglikánská církev schválila žehnání homosexuálním párům.
  • Christnet: 18. 12. 2023 - Katoličtí kněží budou smět žehnat stejnopohlavním párům.
  • Vyjádření tiskového mluvčího ČCE k tzv. Prohlášení církví v ČR k manželství:

Pokud je mi známo, ČCE se aktuálně nechystá jakkoli veřejně komentovat vydaná prohlášení jiných subjektů (církví, jednotlivců či ad hoc vzniklých skupin). Většinový postoj ČCE jako celku je ve věci aktuálně diskutovaných témat dlouhodobě známý a konzistentní (viz např. https://e-cirkev.cz/spolu/).

 Dovodit postoj ČCE v těchto věcech lze mj. i dle toho, zda se k předmětnému prohlášení (ne)připojilo svými podpisy církevní vedení (tj. zda dokument podepsali volení představitelé synodní rady či předsednictva synodu ČCE). V případě Vámi jmenovaného dokumentu se tak nestalo. Tím samozřejmě není řečeno, že nemohou existovat názorové výjimky na úrovni jednotlivců či dokonce farních sborů. Českobratrská církev evangelická nemá ambici názorově unifikovat své struktury.

Na okraj doplňuji, že různých prohlášení bylo v poslední době vícero (hned dvě se týkala tzv. Istanbulské úmluvy, Vámi zmíněné hovořilo o tématu manželství, další pak volala k odvolání zástupců Aliance pro rodinu, z. s. ze struktur státu). Pro všechna přitom platí výše uvedené. A to jak z hlediska (ne)připojených podpisů církevního vedení ČCE, tak (pro většinu z nich) také to, že k daným tématům je názor ČCE dlouhodobě známý (viz např. stanovisko SR ČCE k tzv. Istanbulské úmluvě z roku 2018 (https://e-cirkev.cz/aktuality/vyjadreni-synodni-rady-k-istanbulske-umluve/).


Jiří Hofman

komunikace s veřejností a médii

+420 734 170 486

+420 224 999 235

hofman@e-cirkev.cz

www.e-cirkev.cz


Jak jsem očekával, drama začíná.


Diskuse synodálů - ze stránky Synodu.

Žádné komentáře:

Okomentovat

P‌ravidla diskuse:

1. mluvit věcně, výstižně a ne zbytečně dlouze.
2. mluvit k věci.
3. nechat mluvit i domluvit a vnímat druhé.
4. reagovat na řečené, ne na domněnky.
5. nepodsouvat, co druhý neřekl.
6. nevyvracet, co druhý netvrdí.
7. respektovat čest oponenta.
‌8. oponent není satan ani třídní nepřítel, ani není nemocný.
9‌. pravda se dokazuje argumenty, ne silou hlasu, velkými písmeny ani hrozbami a nadávkami.
1‌0. jiný názor je třeba pochopit, i když ne nutně přijmout, zásadně však není tvým úkolem ho potřít.
" ... lidským hněvem spravedlnost Boží neprosadíš." (Jk 1, 20)

SLUŠNÝ ČLOVĚK MÁ JMÉNO, ANONYM JE HNUSNÝ SRAB A JEN NICKY POUŽÍVAJÍ NICKY!