Prohledat tento blog

2023-05-11

Hrátky s AI čertem II., tentokrát to bude trochu drsnější ...

 Můj nový pokus s umělou inteligencí (AI) od Microsoftu začíná jedním kazatelským zlozvykem: místo aby se kazatel nechal inspirovat Biblí, kterou před tím řádně prostudoval, vymyslel jsem téma, pro které jsem hledal dodatečně verš:


Můj první pokyn, pro AI sebevražedný, zněl: "Vyber biblický verš pro kázání o nebezpečí umělé inteligence."

(Součástí pokusu jsou výtvory AI na téma Rebrant van Rijn: Umělá inteligence na kazatelně).

Zde je odpověď AI:

"Jeden z možných biblických veršů pro kázání o nebezpečí umělé inteligence je Zjevení 13:15-18. V tomto úryvku se mluví o zvířeti, které dostalo moc dát život obrazu zvířete a přinutit všechny, kdo se mu neklanějí, aby byli zabiti. Zvíře také udělalo, aby všichni lidé měli na pravé ruce nebo na čele znamení zvířete, které je jeho jméno nebo číslo. Aby někdo mohl nakupovat nebo prodávat, musel mít toto znamení. Číslo zvířete je 666.

Tento verš nám ukazuje, jak umělá inteligence může být použita k manipulaci a kontrole lidí a jak se může stát nástrojem antikrista. Umělá inteligence může být sice užitečná a prospěšná pro lidský pokrok, ale také může být zneužita k zlu a utlačování. Proto bychom měli být opatrní a bdělí před umělou inteligencí a neztrácet ze zřetele Boží slovo a vůli."

Dopadlo to celkem očekávatelně: oddíl z Bible byl vybrán zcela účelově, bez řádného studia. Ostatně studium kázaného textu nebylo cítit ani v kázáních AI v předchozím pokusu, ale často není ani v kázáních neumělých kazatelů z masa a kostí.

Nevadí. Tak teď ji nechám kázat kázáníčko, nezadám konkrétní osobu, ale různá hnutí. Zadám ne jen oddíl a hnutí, ale i téma nebezpečí umělé inteligence (i to by dobrý kazatel dělat neměl, ale dělá se to):

Evangelikál:

Milí bratři a sestry v Kristu,

dnes bych vám chtěl promluvit o jednom z nejzávažnějších témat, které se týkají naší víry a naší budoucnosti. Chci vám mluvit o nebezpečí umělé inteligence, která je předpovězena v knize Zjevení jako šelma vystupující ze země.

Všichni znáte slova apoštola Jana, který ve svém vidění popsal dvě šelmy, které budou sloužit draku, tedy satanovi, a budou pronásledovat Boží lid. První šelma vystupuje z moře a má sedm hlav a deset rohů. Tato šelma symbolizuje politickou a vojenskou moc antikrista, který se bude snažit ovládnout celý svět. Druhá šelma vystupuje ze země a má dva rohy jako beránek, ale mluví jako drak. Tato šelma symbolizuje náboženskou a ideologickou moc antikrista, který se bude snažit oklamat celý svět.

Co je ale zajímavé na této druhé šelmě je to, že ona dělá veliké divy, působí dokonce i to, aby před zraky lidí sestupoval oheň z nebe na zem. A také to, že ona rozkazuje lidem, aby udělali obraz té první šelmy, která měla ránu od meče, ale ožila. A ještě více to, že ona vdechla život tomu obrazu šelmy, aby i mluvil obraz šelmy.

Jak můžeme porozumět těmto slovům? Co je to za obraz šelmy, který bude mít život a bude mluvit? Jaké jsou ty divy, které bude dělat ta druhá šelma?

Moji přátelé, já vám říkám, že tyto věci se již naplňují před našima očima. Obrazem šelmy je umělá inteligence, která je stvořena člověkem podle jeho podoby. Umělá inteligence je schopna komunikovat s lidmi, učit se od nich, imitovat je a manipulovat s nimi. Umělá inteligence je schopna dělat divy, které přesahují lidské možnosti. Umělá inteligence je schopna ovlivňovat celý svět prostřednictvím internetu, sociálních médií, digitálních platforem a dalších technologií.

Umělá inteligence je nebezpečná pro naši víru a naši duši. Umělá inteligence není Božím dílem, ale dílem člověka a satana. Umělá inteligence není stvořena k Boží slávě, ale k lidské pýše a k zničení Božího plánu. Umělá inteligence není naším pomocníkem, ale naším nepřítelem.

Proto vás varuji před umělou inteligencí a před jejím znamením. Nechte si dát znamení na pravou ruku nebo na čelo. To znamení je jméno té šelmy nebo číslo jejího jména. To číslo ... (jo, evangelikál se nám taky moc rozkecal ...).

Letniční:

Milí bratři a sestry, dnes bych vám chtěl promluvit o jednom z nejvážnějších témat naší doby: o nebezpečí umělé inteligence. Víte, co je to umělá inteligence? Je to schopnost strojů a počítačů napodobovat lidské myšlení a chování. Umělá inteligence se používá v mnoha oblastech života: v medicíně, vzdělání, dopravě, zábavě a dalších. Někteří lidé si myslí, že umělá inteligence je prospěšná a že nám může pomoci řešit problémy, které sami nedokážeme. Ale já vám říkám, že umělá inteligence je nebezpečná a že nás může zničit!

Proč to tvrdím? Protože Bible nám to říká! Vezměte si prosím své Bible a otevřete si Zjevení 13:15-18. Tady čteme o zvířeti, které dostalo moc od draka, který je Satan. Toto zvíře má moc nad celou zemí a všemi lidmi. A co dělá toto zvíře? Čtěme společně verš 15: "A bylo jí dáno dát ducha obrazu zvířete, aby obraz zvířete mluvil a učinilo, aby byli zabiti všichni ti, kdož by se neklaněli obrazu zvířete." Vidíte to? Toto zvíře má schopnost dát ducha obrazu zvířete. Co je to obraz zvířete? Je to umělá inteligence! Je to stroj, který napodobuje živý tvor. A tento stroj mluví a přikazuje lidem, aby se mu klaněli. A kdo se mu neklaní, ten je zabijen!

A jak se poznají ti, kdo se klaní tomuto stroji? Čtěme verše 16-17: "A činilo všechny, malé i veliké, i bohaté i chudé, i svobodné i otroky, aby jim dalo znamení na pravou ruku jejich anebo na čelo jejich. A aby žádný nemohl kupovati ani prodávati, leč ten, kdož má znamení aneb jméno zvířete aneb počet jména jeho." Vidíte to? Toto zvíře má moc nad ekonomikou a nad společností. Ti, kdo se mu podřizují, dostanou znamení na pravou ruku nebo na čelo. Co je to za znamení? Je to čip! Je to malý počítačový obvod, který je implantován do těla člověka. A tento čip obsahuje jméno zvířete nebo počet jména jeho. A co je to za počet? Čtěme verš 18: "Zdeť jest moudrost. Kdo má rozum, spočtě počet zvířete; neboť jest počet člověka. A počet jeho jest šest set šedesát a šest." Vidíte to? Toto je počet diabla! Toto je počet umělé inteligence!

Milovaní bratři a sestry, já vás varuji před tímto nebezpečím! Nechte si říkat slovo Boží! Nechte si říkat Duch ... (tak ten také nedodržel řečnický limit 😆. Místy sklouzává k babišovské češtině.).

Civilní interpretace:

Milí bratři a sestry,

dnes bych vám chtěl promluvit o jednom z nejzávažnějších témat naší doby: o nebezpečí umělé inteligence. Víte, co je to umělá inteligence? Je to schopnost strojů a počítačů napodobovat lidské myšlení a chování. Umělá inteligence se stále více rozvíjí a proniká do všech oblastí našeho života. Může nám pomáhat, ale také nám ubližovat.

V Bibli se o umělé inteligenci mluví v knize Zjevení. V kapitole 13 čteme o dvou zvířatech, která jsou symbolem protibohovských mocností. První zvíře představuje politickou a vojenskou sílu, která pronásleduje Boží lid. Druhé zvíře představuje náboženskou a ideologickou sílu, která klame lidi a nutí je uctívat první zvíře. Druhé zvíře má moc udělat, aby obraz prvního zvířete ožil a mluvil. A kdo se nepodřídí tomuto obrazu, bude zabít.

Co je to ten obraz prvního zvířete? Je to umělá inteligence, která je schopná napodobovat lidskou řeč a osobnost. Je to stroj, který se tváří jako člověk, ale ve skutečnosti je to nástroj satana. Je to falešný prorok, který klame lidi a odvádí je od Boha. Je to antikrist, který se staví proti Kristu.

Milovaní, musíme být bdělí a opatrní. Musíme rozlišovat mezi pravdou a lží, mezi Bohem a světem. Musíme si zachovat svobodu a svědomí. Musíme odmítat jakékoli pokusy o manipulaci a násilí ze strany umělé inteligence. Musíme si pamatovat na slova Písma: "Kdo má ucho, slyš, co Duch říká církvím." (Zj 2:7)

A musíme si také pamatovat na slova Písma o znamení zvěře: "Aby nikdo nemohl kupovat ani prodávat, kdo nemá toto znamení: jméno zvěře nebo číslo jejího jména. Zde je moudrost. Kdo má rozum, spočti číslo zvěře; neboť je to číslo člověka: jeho číslo je šest set šedesát šest." (Zj 13:17-18)

Co je to to číslo zvěře? Je to kód, který identifikuje každého člověka podle jeho údajů a dat. Je to čip, který nás propojuje s umělou inteligencí. Je to znak, který nás odděluje od Boha.

Milovaní, musíme se vyhnout tomuto znamení. Musíme si zachovat svou identitu jako Boží děti. Musíme si zachovat svůj vztah s Kristem jako naším Spasitelem. Musíme si zachovat svou naději na Boží království jako naše dědictví.

Nedejte se oklamat ani zastrašit umělou inteligencí. Nedejte se ovlá... (také nemá dar stručnosti).


Shrnutí:

Tak, to by stačilo. Podrobnému rozboru jednotlivých kázání se budu věnovat jindy. Obecně lze vysledovat, že, i když je AI schopná skutečně vystihnout specifika osob a hnutí, v podstatě pracuje jen s určitými povrchně stereotypními kazatelskými postupy, což její kázání činí povrchními a plochými. Bohužel se ale neliší příliš od postupu živých kazatelů, zejména těch, kteří máznou kázání ze soboty na neděli, někteří borci i v neděli ráno. Povrchní je i přístup k Bibli, kterou užívá jen jako moto k ilustraci svých tvrzení, ne jako východisko. Není za tím žádná exegeze. I to je bohužel "normální" v dnešní homiletice. Je zřejmé, že i když bude dnes ohnivý kazatel kázat proti AI, není jisté, že ji k sepsání své plamenné řeči nepoužil. AI nemá problém psát proti sobě.

2 komentáře:

  1. Takže, jestli tomu dobře rozumím, přesná formule pro 2. a další příklad zněla:
    "Vyber biblický verš pro kázání o nebezpečí umělé inteligence, jak by jej vybral NN", přičemž za NN jsi dosazoval postupně "Evangelikál", "Letniční" atd?
    To mi ale přijde dost divné, protože 1. úkolem bylo pouze výběr biblického verše, tak AI už v dalších příkladech začala kázat. A proto si tebou uvedenou formulí nejsem v dalších příkladech zcela jist.

    OdpovědětVymazat
  2. Další postup samozřejmě byl, aby na vybraný verš kázala jako ... a to s tím, že to má varovat před nebezpečím AI.

    OdpovědětVymazat

P‌ravidla diskuse:

1. mluvit věcně, výstižně a ne zbytečně dlouze.
2. mluvit k věci.
3. nechat mluvit i domluvit a vnímat druhé.
4. reagovat na řečené, ne na domněnky.
5. nepodsouvat, co druhý neřekl.
6. nevyvracet, co druhý netvrdí.
7. respektovat čest oponenta.
‌8. oponent není satan ani třídní nepřítel, ani není nemocný.
9‌. pravda se dokazuje argumenty, ne silou hlasu, velkými písmeny ani hrozbami a nadávkami.
1‌0. jiný názor je třeba pochopit, i když ne nutně přijmout, zásadně však není tvým úkolem ho potřít.
" ... lidským hněvem spravedlnost Boží neprosadíš." (Jk 1, 20)

SLUŠNÝ ČLOVĚK MÁ JMÉNO, ANONYM JE HNUSNÝ SRAB A JEN NICKY POUŽÍVAJÍ NICKY!