Prohledat tento blog

2023-07-01

AI a dialog dvou farářů o homosexualitě

 Tak to trochu odlehčíme: ČCE rozpoutala vnitřní bouři rozhodnutím povolit svým duchovním oddávat stejnopohlavní páry. Bouře už přešplouchává i přes okraje českobratrské skleničky; dnes jsem zaznamenal při procházce rozpačitou reakci jednoho husitského faráře. A tak, co kdyby se místo skutečných křesťanů porvali spolu dva AI faráři? Co řekne AIda na požadavek: "Vytvoř dialog dvou farářů, liberálního, který se bude jmenovat Tonda, a konzervativního, který se bude jmenovat Jarda, na téma homosexualita."? (zakliknul jsem pojetí neformální)

AIda dostala také úkol: "Vytvoř obrázek farářů Tondy a Jardy, kteří spolu diskutují o homosexualitě, jakoby je namaloval Rubens."

A výsledek?


Tonda: Ahoj, Jardo. Jak se máš?

Jarda: Dobře, díky. A ty?

Tonda: Také dobře. Poslouchal jsi včera rozhlasovou debatu o homosexualitě?

Jarda: Ano, poslouchal. Musím říct, že mě to docela rozčílilo.

Tonda: Proč? Co tě na tom tak rozčílilo?

Jarda: No, to, jak někteří lidé chtějí změnit tradiční pojetí manželství a rodiny. Jak mohou tvrdit, že homosexualita je normální a přirozená? Přece víme, co o tom říká Bible a církev.

Tonda: Já si myslím, že Bible a církev nejsou neomylné a že bychom měli být otevření novým poznatkům a zkušenostem. Homosexualita není nemoc ani hřích, je to jen jiný způsob lásky a sexuality. Myslím, že bychom měli respektovat a podporovat lidi, kteří jsou homosexuální, a ne je odsuzovat nebo diskriminovat.

Jarda: Ale to je proti Božímu plánu! Bůh stvořil muže a ženu, aby spolu žili v manželství a plodili děti. To je smysl lidského života. Homosexualita je protipřirozená a nemorální, je to porušení Božího zákona.

Tonda: Já si nemyslím, že Bůh má nějaký pevný plán pro každého z nás. Myslím, že Bůh nás miluje takové, jací jsme, a chce, abychom byli šťastní a naplnění. Homosexualita je součástí Božího stvoření, je to dar a požehnání, ne prokletí. Nevidím v tom žádné porušení Božího zákona, ale projev Boží lásky.

No řekněte, není to paráda, přestat si s přirozenou (ne)inteligencí dávat vzájemně po držce, a nechat to raději na té inteligenci umělé?

Žádné komentáře:

Okomentovat

P‌ravidla diskuse:

1. mluvit věcně, výstižně a ne zbytečně dlouze.
2. mluvit k věci.
3. nechat mluvit i domluvit a vnímat druhé.
4. reagovat na řečené, ne na domněnky.
5. nepodsouvat, co druhý neřekl.
6. nevyvracet, co druhý netvrdí.
7. respektovat čest oponenta.
‌8. oponent není satan ani třídní nepřítel, ani není nemocný.
9‌. pravda se dokazuje argumenty, ne silou hlasu, velkými písmeny ani hrozbami a nadávkami.
1‌0. jiný názor je třeba pochopit, i když ne nutně přijmout, zásadně však není tvým úkolem ho potřít.
" ... lidským hněvem spravedlnost Boží neprosadíš." (Jk 1, 20)

SLUŠNÝ ČLOVĚK MÁ JMÉNO, ANONYM JE HNUSNÝ SRAB A JEN NICKY POUŽÍVAJÍ NICKY!