Prohledat tento blog

2024-02-21

Traktory se valily do Prahy

 Komentář k zemědělským nepokojům ne jen v pondělí 19. 2. 2024, i dalším následujícím.

Celá ta akce byla naprosto hloupá. Hloupá stejně, jako všechny co následovaly a následovat ještě budou. Četl a slyšel jsem od té doby spoustu komentářů na dané téma, a i to je trochu špatně: sice mají z našich traktoristů mnozí srandu, už proto, že akce neměla takový ohlas, jak slibovali. Komentátoři si všímají různých problémových stránek:
  1. celá akce začala poněkud rozpačitě, už proto, že zastupovala jen minimum skutečných zemědělců, což vedlo k tomu, že
  2. se od ní serióznější partneři vlády, kteří se různých jednání s vládou účastní, distancovali, a že
  3. se na ní objevily všelijaké podivné existence. Ty prý zemědělcům demonstraci ukradli. To zní logicky: v ČR se krade všechno, tedy i demonstrace. I učitelům a lékařům přece někdo jejich demonstrace ukradl.
  4. Hlavně ale demonstrující neměli úplně jasno, za co či proti čemu vlastně demonstrují. Někteří například měli na traktorech nápis, že nejsou proruští, přesto se nakonec s jejich akcí svezli proruští a antisystémoví agitátoři, šiřitelé konspiračních theorií a podobně.
  5. I když údajně nebyli proti našemu členství v EU a NATO, vyjeli s technikou dotovanou EU proti ní demonstrovat, což působilo obzvlášť trapně.
V komentářích k dané akci jsem toho slyšel a četl až dost, ale jednou věc jsem přece postrádal. A tu považuji za nejzásadnější. Ovšem ta vypovídá o jedné velmi závažné poruše v komunikaci se zemědělci jak ze strany vlády, tak i evropských orgánů.

Nejsem sedlák, ale jsem dítě botaniků. Kdyby jen to - děda Josef Dvořák měl v Rudné u Prahy zahradnictví. Sice umřel 5 let před mým narozením, ale zahradnická zkušenost se promítala do hovorů v naší rodině, jejíž domácnost tak trochu připomínala odbočku botanické zahrady na Albertově. Táta byl odborníkem na obor s fantasktním názvem: "půdní fyziologie a výživa rostlin". Nepřejte si vědět, jak se zkoumá, jak rostliny papají. Ale táta na to vytvořil i počítačový program, jednal, jako to tenkrát bylo, se zemědělskými družstvy o tom, co je dobré do půdy cpát a co ne, i kdyby to mělo zvýšit raketově výnosy. Doma bylo zakázané hovořit v souvislosti s botanikou o hlíně. "Půda, maximálně zem! Ale s hlínou pracují hrnčíři." Následovala přednáška o tom, že půda je malý vesmír, který se skládá z nerostů i organismů veškerého typu. I když jsem se po rodičích nevyvedl, květiny mám rád, ale nepropadl jsem tomu s takovou vášní, jako oni. Měli jsme ve Chlebích u Nymburka zahradu a rodiče snad nebyli šťastnější, než když se v ní mohli vrtat, a nás děti k tomu nutili také. Ačkoliv se mi to nelíbilo, později jsem sám zahradničil a trochu mi to chybí. Ještě že mám ve městě balkón a své květináče. Takto veden jsem ale pochopil hodně z toho, jak svět funguje. A právě tady se divím ignoranci našich zemědělců.

Jediné totiž, co se nakonec ze sedláků, kteří dopadli v Praze nad Vltavou jako jejich kolegové u Chlumce nad Cidlinou, dalo vylámat, je, že nechtějí Green Deal (jeden měl na traktoru napsáno Gren Deal, za což si ho novináři vzali na paškál). V tom se ovšem shodnou i s těmi, kdo se k jejich protestům nepřipojili. Co hůř, dokonce i s částí naší vlády - cokoliv protievropského a protiekologického je tak trochu folklórem nejvýznamnějšího článku pětikoalice - ODS, dědictví jinak zatraceného a zatracujícího zakladatele této strany. V tom se ODS shodne s opozicí, která je prozměnu proti čemukoliv. Dokonce i proti Green Dealu, ačkoliv ho podepsal za ČR předseda největší opoziční strany ANO, Andrej Babiš. Tomu jeho marketéři poradili, že má mluvit proti němu, i když je sám jeho strůjcem. Ale ani naši novináři si s ním tak úplně nevědí rady, zda mají být pro nebo proti. Bohužel, zemědělci opatření EU na ochranu klimatu vnímají jako útok na svůj obor, a to celosvětově. Nemají ani pochopení pro to, proč jim nějací úředníci kecají do toho, čím smějí hnojit, čím krmit, čím stříkat své plodiny a tak dále.

A přece vidím tyto protesty jako trestuhodné selhání zemědělců. Kdo jiný, než oni, by měl chápat, jak je všechno v přírodě spolu provázané? Především oni jsou na ozdravění klimatu a životního prostředí závislí, stejně jako rybáři na tom, aby se mohly ryby množit, kteří také protestují, že jim EU brání vytěžit moře až do dna Mariánského příkopu. Pokud nezlepšíme vývoj klimatu, budou především oni, snad po krátké epizodě, kdy budou moci i v ČR pěstovat banány, za chvíli orat se svými traktory leda tak písek.

No dobře, ale proč jim to tedy někdo nevysvětlí? Zdá se, že tomu nerozumí ani ministr zemědělství (jako theolog je jistě odborníkem na hospodaření v Kenaanu při příchodu etnarchy Jozua a jistě zná i Ježíšova podobenství z této oblasti, ale to asi stačit nebude), nemluvě o hypersedlákovi Babišovi. Horší však je psychopathie ekologických aktivistů i úředníků, kteří to skutečně tak trochu pojímají jako nějaký boj proti nenasytným sedlákům, toužícím si jen nahrabat. A to je ta komunikační chyba. Jakékoliv akce k ozdravění klimatu by se měly dělat se sedláky, ne proti nim!


Pod čarou:

Žádné komentáře:

Okomentovat

P‌ravidla diskuse:

1. mluvit věcně, výstižně a ne zbytečně dlouze.
2. mluvit k věci.
3. nechat mluvit i domluvit a vnímat druhé.
4. reagovat na řečené, ne na domněnky.
5. nepodsouvat, co druhý neřekl.
6. nevyvracet, co druhý netvrdí.
7. respektovat čest oponenta.
‌8. oponent není satan ani třídní nepřítel, ani není nemocný.
9‌. pravda se dokazuje argumenty, ne silou hlasu, velkými písmeny ani hrozbami a nadávkami.
1‌0. jiný názor je třeba pochopit, i když ne nutně přijmout, zásadně však není tvým úkolem ho potřít.
" ... lidským hněvem spravedlnost Boží neprosadíš." (Jk 1, 20)

SLUŠNÝ ČLOVĚK MÁ JMÉNO, ANONYM JE HNUSNÝ SRAB A JEN NICKY POUŽÍVAJÍ NICKY!