Prohledat tento blog

2024-07-07

Tak trochu o kozách ...

Kázání na text Mt 25, 31-46 (ř,l)

(Náchod 15. 5. 2011; Semonice 22. 5. 2011)

Některá místa v bibli pochopitelně zneklidňují: čteme-li o dělení lidstva na ovce a kozy, kdo se ubrání otázce: „a kde bych se asi ocitnul já?“ Ale bylo skutečně záměrem evangelistovým jenom provokovat naše úzkosti a nejistoty? Pro mě je toto místo mnohem cennější v tom, že se zde církev dokázala poučit i ze svých omylů. Míváme dojem, že lid boží měl cestu jakoby vždy nalajnovanou. Jediné, o čem rozhodoval, bylo, zda po ní půjde, nebo ne. Ale on musel často spíš hledat, kudy ta cesta vede. Teprve zpětně mu to zapadlo do nějakého logického systému. Prvotní církev očekávala brzký příchod Kristův (parúzie) a tím i konec světa. Zdálo se, že stačí jen trpělivě čekat. Ale brzy se měla přesvědčit, že tak jednoduché to nebude.


Pořad bohoslužeb:

(Písně: EZ 1975 | NEZ)

Očekávání brzkého konce selhalo; nyní stála církev před otázkou, co dál? Toho jsou plna podobenství celé této 25. kapitoly, a vlastně už v předcházející, Matoušova evangelia. Náš oddíl je vyvrcholením série úvah, začínajících už někde v Mt 24, 36 (ř,l): zde není důležité, kdy Pán přijde, ale zda bude očekáván. Jenomže jak jej máme čekat? Čím ten prodloužený čas naplníme? Hledání odpovědi na tuto otázku rané církve je právě tím, dnes velmi podnětným, přínosem.


Ačkoliv Židé Ježíšovy doby byli už převážně řemeslníky a obchodníky, obrazy z pasteveckého života jejich pradávných předků se jim zažraly do podvědomí. Tehdy se chovaly černé kozy a světlé ovce. Barva nemá symbolizovat primárně jejich kvality, ale vycházela z jejich potřeb: černé kozy trpěly vedrem, zatímco světlé ovce chladem, a proto je bylo nutné v poledne a večer oddělovat. Tato zkušenost však posloužila jako obraz soudu: chladnomilné kozy zůstávají venku, nedávají se do salaše s ovcemi. Tím jsou na tom ale stejně, jako nepřipravené družičiky (25, 10-12 (ř,l)) či ti, kdo sice Pána vzývali, ale nečinili to, co od nich očekával (7, 22n (ř,l))!

Výklady tohoto místa jsou různé: jedni se rozpakují nad tím, zda se zde nezpochybňuje pavlovská víra ve spravedlnost bez zásluh, jiní uvažují o tom, zda zde není učednický kruh jakousi třetí skupinkou, národy jsou souzeny podle toho, jak se chovali k učedníkům (Mt 10, 40-42 (ř,l)) (podobně jako v židovské tradici mají být národy - gójové, souzeni podle toho, jak se chovali k Židům. Odsud izraelské ocenění „Spravedlivý mezi národy“). Na textu je však právě to působivé, že z oné tradice vybočuje: učedníci zde netvoří zvláštní skupinku, ale patří mezi ony národy – není důležité, kdo byl jakého vyznání, náležel k jaké církvi, ale kdo byl s Kristem? Nejsou to automaticky učedníci, ale ti, které charakterizuje jejich bída a vyloučení (možná dokonce zasloužené)!

Je takový málo známý židovský autor, Jiří Weil, který prožil dokonce i gulag, když se vrátil do Prahy, měl nastoupit do transportu, ale jeho přátelé zinscenovali jeho sebevraždu, do konce války ho pak ukrývali ve svých domovech. Zkušenost z tohoto období popsal v knize Život s hvězdou. Zde se zmiňuje o katolické ženě, která ho jednou zastavila na ulici, a že prý slyšela, že má jít do nějakého transportu, kam odvážejí všechny Židy. Poprosila ho, aby, až se tam setká s Ježíšem; setká, protože to je také Žid, ať mu prý vyřídí, že ona na něj nikdy nezapomněla. Byla to dojemná prosba naivní ženy, které se nic nedělo, muži, který prožíval nepředstavitelné úzkosti. A přece ve své naivitě vystihla podstatu toho, co znamená být s Kristem. Ježíš byl určitě spíš mezi vězni koncentráků a gulagů, než na sekretariátech vlád a politických stran, než v církevních úřadech a kostelích.

Ačkoliv k dějinám působení našeho oddílu patří bezpochyby, a právem křesťanská sociální angažovanost, ani o to zde nejde. Spíš kde hledat dnes Krista, který u Mt na nebesa neodchází, nýbrž zůstává s těmi svými (Mt 28, 20 (ř,l)).

Mnohem víc jde o změnu hodnotového systému, ptáme-li se po tom, co je božské … pak už nám lidé nejsou jen pouhými (ne)užitečnými známostmi.

Jen domysleme to Ježíšovo podobenství do důsledků: asi by nás musel půlit – část by šla nalevo, část napravo. Z někoho by napravo zůstal kus větší, z jiného menší, ale nikdo bychom nezůstali cele ani na jedné straně. Ale o to přece nejde. Jde o to, jak být dnes Ježíši po boku. Vzpomeňme jen, koho Ježíš v Mt 5, 3-12 (ř,l) blahoslaví! Ne za co budeme spaseni, nýbrž toto je spasení – pohled zostřený jakoby lupou kříže Kristova! Ani jedna skupina nejedná s postranními úmysly, obě jsou překvapené, že něco dělali, nebo nedělali, pro samotného Krista. Jakoby to šlo spontánně z nich. Bez otázky po nějakém trestu či odměně.

Mluví se často o krizi křesťanství; proč? SR ČCE má strach, abychom správně vyplnili při sčítáni lidu název naší církve; je to theologická motivace, hledat svoji čest v síle elektorátu, který za námi stojí? Kdo spočítá ty, v nichž máme onoho Krista nalézt, abychom byli s ním, i za cenu, že s tímto světem a jeho podporou ztratíme kontakt?

(O obrázky na dané téma jsem opět požádal umělou inteligenci. Zadání znělo: "Udělej mi futuristický obraz soudu nad národy podle Matoušova evangelia, 25. kapitoly, veršů 31-46")